MKCN Clubverslag mei 2018

  • 0

MKCN Clubverslag mei 2018

Category : Clubverslagen 2018

Verslag clubavond van de MKCN  op

Maandag  14 mei  2018

Aanwezig : 12 leden, 2 kandidaat leden en 2 jeugdleden

PROLOOG

Een niet uitbundige opkomst bij de senioren, maar er was weer veel te genieten. Koffie met een gebakje in verband met onze kersverse Ridder Kees. Hij vertelde later hoe hij gelokt was om op de plechtigheid te komen.

Het hoofd van de catering vroeg ons of er goochelaars zijn die willen ‘toveren’ voor een groep peuters; Cor zou eventueel kunnen met zijn ballonnen, want mentale effecten voor genoemde doelgroep gaat wat ver.

Cor was vanavond een zeer enthousiaste en kundige voorzitter, die met veel animo vele balloneffecten liet zien; ik kom er zo op terug.

Dee Espen en Luca de Vries zijn onlangs Nederlands jeugdkampioen geworden! Wow, alweer jeugdleden van de MKCN; hun act hebben we eerder op onze clubavond mogen aanschouwen. Zeer gefeliciteerd!

Op de Giga Goocheldag blijken we financieel quitte te hebben gespeeld, goed nieuws dus voor de penningmeester.

In 2021 vindt het wereld goochelcongres plaats; er zijn twee kandidaat landen die dit willen organiseren, Canada en Spanje; wij opteren voor Spanje.

DE ACTS

Cor nam het voortouw, zij het dan met ballonnen. Geweldig te zien dat hij niet alleen boordevol ideeën zit maar deze ook met veel vaart en enthousiasme weet te visualiseren. Vele typen ballonnen, groot en klein in allerlei vormen. De klasse van Cor straalt er vanaf. Het ging allemaal zo snel en gevarieerd dat een eenvoudige secretaris dit niet allemaal kon beschrijven. Scharen, die al of niet knippen, drakenkoppen, lieveheersbeestjes, het was inderdaad nauwelijks bij te benen.

Als voorzitter was Cor erg streng, zeker als het gaat om de tijd te bewaken, maar de presentaties van Janse, Douwe, Fl!p, Marius (kandidaat-lid) en Kees waren meer dan de moeite waard.

Janse had als thema ‘geld’, waarbij hij een persoonlijk bankbiljet (de Janse dollar of zoiets) omtoverde in een echt biljet van € 50.- . Met Reijnier deed Janse een griezelig effect waarbij hij een door Reijnier gekozen tweetal kaarten wist te ‘raden’, wel, eigenlijk door de pokerface van Reijnier te lezen. Janse is al benaderd door het ministerie van veiligheid (de Grapperhaus boys) om met zijn techniek de ‘groten der aarde’ geheimen te ontfutselen.

Douwe vertoonde een leuke kaarten routine met Cor en Maris als assistent. Ze mochten een gekozen kaart signeren en op wonderbaarlijke wijze bleken deze kaarten uit het spel verdwenen en in de achterzak van Douwe te zitten.

Het tweede effect met een glimlach sticker op een kaart hebben we nog van Douwe tegoed.

Fl!p weet natuurlijk erg veel van de historie van de goochelkunst. Als er nog ergens een leerstoel op dit gebied komt is Fl!p uiteraard de eerste kandidaat. Het bekende schilderij van Jeroen Bosch (die met het bekerspel) bleek een geheim te bevatten: als je de prent een kwartslag draait is op de tafel een gezicht te zien. Ook kikkers spelen op het schilderij een belangrijke rol. Zijn routine om een gekozen kaart te vinden, die uiteindelijk als enige kaart in het doosje bleek te zitten, was weer erg onderhoudend.

Marius (Rietdijk), ons nieuwe kandidaat lid), vertoonde een gedachtenexperiment met jumbo kaarten, waarop getallen van 6 cijfers stonden. De secretaris mocht een kaart (en derhalve een getal) kiezen en door zorgvuldig rondkijken in de zaal wist Marius de gedachten van de secretaris te raden (ik moet natuurlijk zeggen ‘mentaal te achterhalen’).

Onze Ridder Kees vertoonde een kaartenroutine waarbij een tweetal ‘gelukskaarten’ een belangrijke rol vervulden, moeilijk te beschrijven, maar erg verrassend.

Heeft u nog tijd om een zeer zotte essay te lezen? Wel, daar komt ie: 

HANDSFREE GOOCHELEN

Het kon niet uitblijven, na de zelfrijdende auto en zelfs plannen voor de vliegende automobielen (neen, dat zijn geen mobieltjes die vliegen) en de verplichting dat u ook in de auto ‘handsfree’ moet eten, wordt al driftig geëxperimenteerd met het handsfree goochelen in de auto. Wat staat ons te wachten:

  • Er is enorme vraag naar inbelpunten bij goochelaars die onderweg zijn. U kunt dan op de (handsfree) autotelefoon goochelaars van naam bellen met het verzoek een truc uit te halen. De beller is dan via diverse moderne communicatie middelen verbonden met de magicus.
  • Op het stuur kan deze magiër allerlei handelingen handsfree verrichten. Waar moet u dan aan denken:
  • De knop ‘kaarten’ geeft hem toegang tot een spel kaarten, dat uit een luikje van het zonnescherm tevoorschijn komt. Als u ‘DL’ indrukt kunt u een dubbele lift uitvoeren, zonder dus uw handen van het stuur te halen. Een eenvoudige kaarttruc is gratis, maar voor ‘de multi pip card’ moet u bijbetalen. Op uw boordcomputer zit ook een printfunctie, zodat u een gekozen kaart uit uw ‘invisible deck’ kunt uitprinten.
  • Voor peddel effecten zijn ‘handsfree peddels’ te koop. De ‘move’ kunt u met de lippen uitvoeren; de peddels zijn verkrijgbaar in diverse smaken, zodat u ook gevarieerd kunt proeven tijdens uw routine. Enige oefening vooraf thuis voor de spiegel wordt echter aangeraden.
  • Voor het effect met het elastiekje dat van uw duim ontsnapt hoeft u ook uw handen niet van het stuur te halen: als u op de knop ‘d’ drukt komt uit het stuur een kunstduim tevoorschijn, die naadloos aansluit op uw echte duim. Het is echter verstandig voor deze routine eerst een parkeerplaats op te zoeken, want de u voorbij rijdende politie zou uw opgestoken duim wellicht verkeerd kunnen interpreteren.
  • Als u tijdens het rijden permanent uw vingerhoedje op uw duim heeft is ook de vingerhoed routine eenvoudig ‘handsfree’ te vertonen; en met twee dopjes kunt u ook tijdens het rijden deze van de ene duim naar de andere laten verspringen.
  • De NMU biedt, in samenwerking met de ANWB, reeds handsfree goochel cursussen aan, zodat u daarna in de auto de bellers gecertificeerd kunt verrassen.
  • In de laboratoria van Dynamite Magic (DM) is men overigens hard bezig om andere effecten te lanceren, zoals de ‘paperball over the head’ van uw passagier, de ‘handsfree multiplying rabbit’ sponsbal routine, waarbij de kleine konijntjes vanzelf uit de ‘tom-tom’ vliegen, en een gekozen kaart op uw voorruit laten verschijnen nadat u het pakje kaarten naar deze voorruit heeft gegooid. Houd u de mailings van DM maar goed in de gaten

VOLGENDE BIJEENKOMST OP MAANDAG 11 juni 2018 MET Reijnier  ALS AVONDVOORZITTER.

Uw secretaris is dan met vakantie, maar Douwe zal het verslag maken.

Zeist, 15 mei 2018

De secretaris 

BESTUUR   MKCN

Voorzitter: Michel Vredendaal, tel. 030-6377258 , mail josephinevredendaal@kpnmail.nl

Secretaris: Wim van Dokkum, tel. 030-6992860, mail w.dokkum@planet.nl

Penningmeester: Tjeerd Piso, tel. 0343-573828, mail piso@planet.nl

Tweede secretaris: Kees Ros, tel. 0318-624161, mail c.ros@chello.nl  

CONTRIBUTIE

Deze is voor jeugdleden € 65,- per jaar en € 100,-  per jaar voor seniorleden.

Jeugdlid is men tot en met het hele jaar waarin hij/zij 18 jaar oud wordt.

U kunt uw contributie overmaken op rekening NL38INGB0000120004 ten name van de Magische Kring Centraal Nederland te Wijk bij Duurstede.

MKCN Jeugdverslag

VERSLAG en MEDEDELINGEN – Jeugdafdeling MKCN, 14 mei 2018.

Het was weer eens een opkomst als geen andere.

Iedere keer weer wat nieuws. Dit keer een wat trage start vanwege de overvolle wegen. Met 14 jeugdleden aanwezig een goede opkomst.

Jordi, Kevin en Janse startten de avond. We hadden wat extra senioren op bezoek, zoals Flip, Elmar, Tim en Michel.

Felicitaties. Er was wat te vieren

Kees was zeer verguld met de felicitatie bij zijn (late) binnenkomst en hij trakteerde op cola/fris en chips. Doen we niet iedere keer, maar af en toe moet kunnen. Er was dan ook wat te vieren.

Er was meer te vieren, want zoals iedereen inmiddels wel weet zijn Espen en Luca als duo Nederlands Kampioen bij de junioren geworden. Zij werden met applaus in het zonnetje gezet. Zij hebben verteld dat het leuk was om mee te doen en dat zij hadden genoten van de sfeer achter de schermen de goede onderlinge band tussen alle deelnemers en de – toch wel een beetje – spanning die zo’n wedstrijd met zich meebrengt.

NK Junioren 2019 – wie gaat er mee doen?

Natuurlijk werd onmiddellijk de vraag gesteld of zij volgend jaar gaan meedoen om hun titel te verdedigen en daar leken Espen en Luca wel zin in te hebben. Gelukkig lijkt dat ook in hun schoolprogramma te passen, want het is dan voor hen nog geen eindexamenjaar.

Ook Michael en Xander is gevraagd of zij weer willen meedoen, zolang dat qua leeftijd nog kan. Xander is in het diepste geheim bezig met een nieuwe act en Michael weet het nog niet zeker, want hij moet volgend jaar wél eindexamen doen.

Maar iedereen wil natuurlijk op de club een leuke show in elkaar kunnen gaan zetten. Dus we vragen aan allen of jullie willen nadenken wat je nu precies wilt gaan bereiken op en via de club.

Vraag: wat voor act wil je maken? Een vraag aan allen, ook als het niet voor een wedstrijd is.

We hebben veel jeugdleden. En we hebben gevraagd of iedereen wil nadenken over een act. Welk verhaal wil je vertellen met je act? Wat wil je vertonen? Wat wil je laten zien?

Dat hoeft niet gelijk voor een wedstrijd te zijn, maar we moeten ergens beginnen.

Coaches hebben we in de club gelukkig genoeg en het aantal jonge senioren, actief bezig met de goochelkunst, deels als beroep, blijft groeien. Daar kan de jeugd dus gebruik van maken. Voor ideeën en voor adviezen en coaching. Bij Luca en Espen is dat goed gelukt.

Workshop Pleerollen

Ja, hoe gek wil je het hebben. Kevin had twee jaar lang alle rollen thuis verzameld en meegenomen naar de club. En Jordi, die naast een ping-pongclub woont heeft alle ballen die hij vond meegenomen. Wat kun je daarmee? Dat werd dus een soort brainstorm wat je kunt met gekken materialen.

Ieder groepje mocht wat bedenken en het is opvallend hoeveel verschillenden oplossingen daar uit komen rollen (dit was bedoeld als woordgrap). De bedoeling van zo’n oefening is natuurlijk om te leren nadenken hoe je principes uit de goochelkunst (magneten, dubbele bodems, valkuilen, palmage, peddeltechniek, French drop etc, kunt toepassen met alledaagse dingen.

Trucs

Er werden ook nog wat andere effecten getoond. Niels combineerde een platgeslagen rol met een peddelroutine. De rode stip was een sponsbal. Geestig.

Luca en Espen hadden een heel leuk – slim bedacht – mentaal effect, waarbij een vrijelijk gekozen kaart die Espen liet trekken uit een jumbospel (dat nu een maandje bij Kees ligt, omdat dit bleef liggen op de club) door Luca werdgeraden ZONDER dat er aanwijzingen werden gegeven door espen.

Ook hier kun je zien dat als je zelf gaat nadenken over wat er allemaal kan je een heel eind kunt komen bij het zelf bedenken en maken van een truc, vaak verder dan alleen maar iets nadoen van YouTube.

Hoe gaan we verder? Programma en techniekenlijst.

Jullie hebben allemaal een formulier gekregen van Kevin.

Daarop kun je je wensen invullen.

Moet je echt doen, want dan weten wij wat jullie willen leren.

Heb je dat formulier niet (meer)? Vraag het dan per mail nog een keer aan Kevin: kevin@vaneinaarkip.nl

Binnenkort gaan Kevin, Jordi, Janse en kees de koppen bij elkaar steken om een plan te maken voor het volgende schooljaar.

We willen komen met een echt programma, zodat je langer tevoren weet wat we ongeveer gaan doen.

We willen ook een lijst ontwikkelen met allemaal verschillende goocheltechnieken. Wij vinden dat je het grootste deel daarvan moet kennen en ook kunnen.

Daar gaan we op oefenen en in je eigen lijst (of goochelboekje) kun je parafen verzamelen.

Ook op de club kunnen we NMU-examens afnemen.

Kijk maar eens naar de schitterende diploma’s die je kunt halen.

GOOCHELKAMP 2018

Dat is van 19-21 oktober in Lunteren.

Aanmelden kan nu al via de NMU site.

Dit kamp is alleen voor leden van de NMU. Voor jullie dus!

Vraag het aan je ouders.

Ook leuk om te weten dat de ouders van Michael in de vaste kampstaf zitten.

TONEELDAG voor JEUGD – zaterdag 30 juni

Ook daar gaan we meer aandacht aan besteden, want dat kan niet alleen maar in een leslokaal.

Zaterdag 30 juni.

In de Studio van MANRO in MEPPEL

Rabroekenweg 10, 7942 JE Meppel

Ouders kunnen jeugd afzetten om 10.00. Er is koffie.

Workshops (zonder ouders) van 10.30-15.45

Ouders weer terug om 15.45.

Korte show om te laten zien wat ze geleerd hebben van 16.00-16.30

Kosten: € 7,50 voor drinken/versnaperingen en lunch per deelnemer.

Het is even rijden, maar ECHT DE MOEITE WAARD!

MELD JE NU ALVAST AAN: bij MANRO >> info@manro.nl

Het jeugdbestuur